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 COMPANIES ACT 2016: PRACTICE NOTE NO. 8/2024  

 

CLARIFICATION ON WHETHER A SOCIETY CAN BE  

A MEMBER OF A COMPANY 

 

 

This Practice Note is issued pursuant to Section 20C of the Companies 

Commission of Malaysia Act 2001 [Act 614] (CCMA 2001) and Section 

50 of the Companies Act 2016 [Act 777] (CA 2016). This Practice Note 

serves to assist the stakeholders in clarifying the issue on whether a 

society can be a member of a company. 

 

BACKGROUND 

 

2. The Companies Commission of Malaysia (SSM) has received 

numerous queries from the public on whether a society can be a 

member of a company that is incorporated under the CA 2016, 

including in a company limited by guarantee. 

 

LEGAL PROVISIONS  

 
Companies Act 2016 

  

3. Section 2 of the CA 2016 defines ‘member’ as: 

 

“(a) in the case of a company limited by shares, a person whose 

name is entered in the register of members as the holder for 

the time being of one or more shares in the company; or 

 

(b) in the case of a company limited by guarantee, a person 

whose name is entered in the register of members;”. 
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4. By virtue of the above provision, members are referred to as 

every person whose name has been entered in the company’s register 

of members. Further, Section 50(3) of the CA 2016 provides that the 

register of members of the company shall be prima facie evidence of 

any matters inserted in the register as required or authorized by the 

CA 2016. 

 

Interpretation Act 1948 (IA 1948) 

5. Section 3 of the IA 1948 defines “person” as to include a body 

of persons, corporate or unincorporate. 

 

Society Act 1966 (SA 1966) 

6. Section 2 of the Societies Act 1966 [Act 335] (SA 1966) defines 

a society as to include any club, company, partnership or association 

of seven or more persons whatever its nature or object, whether 

temporary or permanent. By virtue of this definition, society would fall 

under the definition of person under the IA 1948 and therefore, a 

society can be a member of a company. 

 

7. Section 9(a) of the SA 1966 further provides that: 

 

“(a) the movable property of a society, if not vested in trustees, 

shall be deemed to be vested for the time being in the 

governing body of the society, and in all proceedings civil and 

criminal, may be described as the property of the governing body 

of the society by its proper title if known;”. 

 

8. Further Section 9(c) of the SA 1966 provides as follows: 

 

“(c) A society may sue or be sued in the name of such one of 

its members as shall be declared to the Registrar and registered 
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by him as the public officer of the society for that purpose, and 

if no such person is registered, it shall be competent for any 

person having a claim or demand against the society to sue the 

society in the name of any officer-bearer of the society.”. 

 

9. Based on Section 9 (a) of the SA 1966 above, a society is allowed 

to hold movable property including shares of a company. Such shares, 

being regarded as movable property, however, if not vested in the 

trustees of the society, shall be deemed to be vested for the time being 

in the governing body of the society. 

 

10. By the society becoming a member of a company (after going 

through the process of purchasing or acquiring the shares of the 

company), a society is entering into a transaction resulting in the 

creation of a movable asset of the society in the form of shares in the 

company. Thus, a society would have to act by agents which includes 

its registered public officer or, if there is no registered public officer, 

in the name of an office bearer of the society. 

 

11. As such, the Registrar under the CA 2016 further clarifies that 

the name of one of the office bearers must appear in the register of 

members, instead of only the name of the society as follows: 

 

“Persatuan Penternak Ikan Air Tawar, Perak (represented by Ali bin 

Ahmad, President)” 

 

REGULARISATION OF INFORMATION ON SOCIETY AS MEMBER OF 

A COMPANY 

 

12. For existing companies whose members are registered in the 

name of a society, such companies are required to include the name of 
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the registered public officer or office bearer of the society as illustrated 

in paragraph 10 above pursuant to Section 51 of the CA 2016. 

 

13. The Practice Note 11/2011 is revoked. 

 

 

 

REGISTRAR  

COMPANIES COMMISSION OF MALAYSIA 

31 December 2024 

 

 


